.
.
.

DSNY

Challenge

In Manhattan, Mayor Bloomberg and the town council had to choose a site where three district sanitation garages could consolidate offices and 150 garbage trucks. They picked an area in the high-end neighborhood of SoHo overlooking the Hudson River and the Hudson River Park, causing controversy in the early design stages. Dattner recognized the design of this 425,000 square foot structure was critical. They wanted the structure to look less industrial and blend in with the neighborhood while meeting the complex’s functional and technical requirements.

Solution

Enclosing the garage with fritted glass and CS aluminum sunshade louvers solved the problem. The perforated louvers helped to pixilate the long facades along with lightening and reducing the building’s apparent bulk. The decision to specify CS was made after Dattner, Manhattan District Services personnel and city officials reviewed a full-scale prototype with a variety of blade styles and patterns at our headquarters in Lebanon, NJ.

Project: Department of Sanitation of New York Station 125

Location: SoHo, New York City, NY

Architect: Dattner Architects NYC

case study dsny video main image play video

Public Architecture: Manhattan Districts 1/2/5 Garage and Salt Shed

Download Case Study
×

The Department of Sanitation of New York Station 125

Garbage Trucks

Perforated Metal Fins

Square Feet

Dollar Neighborhood

CS PRODUCTS USED ON THIS PROJECT

PARTNERING TO CREATE CUTTING EDGE SOLUTIONS

New York’s Department of Sanitation needed to discreetly house their assembly of trucks in a high-end Manhattan neighborhood.Hiding 150 garbage trucks from view along with providing spaces to maintain them wasn’t an easy feat, and battling dissent from neighbors also added to the challenge.

Department of Sanitation in New York Perform Louvers

FULL CASE STUDY DOWNLOAD AVAILABLE

Download Case Study
×